MIDDEN - DELFLAND

Expositie 'Het oude Raadhuis in 2-luik' 
in Museum Het Tramstation Schipluiden

8 en 9 september. Open Monumentendag 2007 staat dit jaar in het teken van jonge of ook wel genoemd Moderne Monumenten. Het gaat hierbij om de periode 1900 - 1965, een periode die nu als belangrijk en vernieuwend wordt gezien in de ontwikkeling van de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Cursisten van Rina Groot schilderden tien 2 luiken met het voormalige gemeentehuis van Schipluiden als inspiratie. Op 8 september was in museum Het Tramstation de opening en de tentoonstelling, die duurt tot 14 oktober a.s.

Ook de gemeente Midden-Delfland kent een aantal Moderne Monumenten. Een daarvan is het monumentale Oude Gemeentehuis aan de Keenenburgweg in Schipluiden, dat van 1929 tot 1990 als gemeentehuis in gebruik was en nu onderkomen biedt aan enkele Schipluidense middenstanders.
Voor de cursisten van kunstenaar en schilder Rina Groot was dit prominente gebouw onderwerp van maandenlange studie. Het gebouw werd door de cursisten van binnen en buiten grondig bekeken, er werden foto's gemaakt en keuzes gemaakt. Vol enthousiasme en onder de kundige en motiverende begeleiding van Rina Groot is men aan de slag gegaan.
Het resultaat, een tiental 2-luiken met uiteenlopende onderwerpen en prachtige details van dit unieke gebouw, is vanaf Open Monumentendag (8 september) te zien in Museum het Tramstation Schipluiden. Tevens zullen op die dag het oude Gemeentehuis en het atelier van Rina Groot zelf ook te bezichtigen zijn.

2-luiken in museum Het Tramstation, Schipluiden

Opening tentoonstelling

De tien 2-luiken zijn opgehangen in de Wachtkamer en de Stationskamer van museum Het Tramstation. De schilderingen tonen steeds twee bij elkaar horende interpretaties van details van het voormalige gemeentehuis. Aansprekende titels zijn bijvoorbeeld: 'glas in lood', 'tegeltjes', 'entree's', 'monnikenwerk', 'Les chairs qui rire', 'Het licht van de rust bij avond', 'Veranderend perspectief'. Op zaterdag 8 september 10.30 uur opende de cursisten zelf de tentoonstelling met het voorlezen van een tekst passend bij hun 2-luik. In vitrines en fotopanelen zijn foto's, teksten en voorwerpen te bekijken uit de geschiedenis van het voormalige gemeentehuis en de gemeente Schipluiden.

Expositie: 'Het Oude Raadhuis in 2-luik' - 8 september tot 14 oktober 2007
Museum Het Tramstation
Otto van Zevenderstraat 2, Schipluiden
Open: woensdag en zaterdag 14.00-16.00 uur

Eén van de tien 2-luiken

Eén van de tien 2-luiken

2-luik met details van het trappenhuis van het oude raadhuis

Vooraanzicht voormalig gemeentehuis
Vooraanzicht van het oude raadhuis

Glas-in-lood ramen in het trappenhuis
Glas-in-lood ramen in het trappenhuis