MIDDEN - DELFLAND

Delftse Streekmarkt en Bieslandse Dagen

Op zaterdag 1 september 2007 werd de derde Delftse Streekmarkt gehouden op de Boterbrug. De streekmarkt kreeg een vervolg op zondag 2 september in Delfgauw tijdens de Bieslandse Dagen. Op beide dagen was er heel veel belangstelling voor de streekproducten van Delfland en omstreken. Tijdens dit weekend toonde de nieuwe stichting h'Eerlijk Delfland haar logo. De organisatie van de streekmarkt was in handen van stichting De Witte Roos uit Delft.

De aandacht van de argeloze wandelaar op de Oude Delft werd getrokken door een groot paprikagordijn dat een doorgang vormde naar de Boterbrug. 

Het grote aantal verschillende kleuren en vormen deed het publiek soms versteld staan. Op de markt was veel te proeven, zoals jams, mosterd, druiven en historische gerechten en meer. 

Het Bommetje, een product van de samenwerking van bakker Holtkamp en druivenkwekerij Nieuw Tuinzigt, was een primeur en verkocht goed. Ook presenteerde organisaties werkzaam in Midden-Delfland zich, zoals de Midden-Delfland vereniging, Vockestaert, de Witte Roos, Hofstede Oostrijk..

In het Meisjeshuis was evenals vorige jaren een serie lezingen georganiseerd met als thema: "Een vernieuwende kijk op de binding tussen stad en streek". Bezoekers van de kraam van De Witte Roos werden getrakteerd op een mooie witte roos. 

Dit jaar was er geen 'ringsteken' langs de Oude Delft maar dit keer in Delfgauw, bij de Uylenburg in Biesland. Wel kwamen de aanspanningen naar het centrum van Delft voor een defilé over de Oude Delft. 

Streekmarkt Delft 1 september 2007

Streekmarkt Delft 1 september 2007

De Bieslandse Dagen

De Bieslandse Dagen zijn ooit begonnen met een open dag op de Hoeve Biesland van Jan Duyndam, en is nu een jaarlijks groot evenement in de hele polder van Biesland, tussen Delft, Delfgauw, Pijnacker en Nootdorp. De stichting Vrienden van Biesland (opgericht in 2004) organiseerde de dagen samen met verschillende bewoners en veel vrijwilligers. Er was bijzonder veel te bezoeken, te kijken en te doen. Paardentrams van Chardon reden tussen de verschillende locaties, zoals de Uylenburg met een boerenmarkt, en de boerderij van Jan Duyndam, waar veel verenigingen, die in en met de natuur werkzaam zijn, zich presenteerden. Andere activiteiten waren het schapen drijven, voorlichting door de imkers en bij de Halve Molen was een aantal roofvogels opgesteld. Ook waren er veel wandelaars die keuze hadden uit een aantal wandeltochten, zoals de Natuur4Daagse en een wandeling van Staatsbosbeheer. Duizenden mensen, waaronder veel kinderen, veelal op de fiets, genoten met volle teugen.

Natuur4daagse, 4 zondagen in september

Bieslandse Dagen 1-2 september 2007

Bieslandse Dagen 1-2 september 2007

Bieslandse Dagen 1-2 september 2007

Stichting De Witte Roos

De stichting is gevestigd in Delft en bestuursvoorzitter Tjeerd Deelstra formuleert de doelstelling van de stichting als volgt: "Stichting De Witte Roos wil bevorderen dat de keuzes die wij maken in het heden worden geplaatst in een perspectief op de toekomst en met kennis en appreciatie van het verleden. De stichting richt zich op allerlei groeperingen in de maatschappij, want betrokkenheid is de sleutel voor een duurzame leefstijl. Duurzaam leven betekent dat je in je dagelijks leven rekening houdt met de toekomst van onze planeet, met de mensen en het economisch verkeer: een goede balans daartussen zorgt voor een leefbare wereld met minder rampen en conflicten."

De stichting wil met de streekmarkt een brug slaan tussen de stad en het platteland, die niet zonder elkaar kunnen. Een ander project waarin De Witte Roos deelneemt is 'Zonnepanelen voor Esteli', 

Na restauratie wil de stichting in het patriciershuis aan de Oude Delft 73 een publiekscentrum voor duurzaamheid vestigen. Hiervoor zijn fondsen door de BankGiro loterij en het Fonds 1818 beschikbaar gesteld.

Toekomstig pand van De Witte Roos