MIDDEN - DELFLAND

Streekmarkt Midden-Delfland

13 oktober. Heel veel mensen wisten de Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight in de Woudse Droogmakerij te vinden; de meesten op de fiets, maar voor de talrijke auto's was even verderop een locatie gevonden. Of het nieuwsgierigheid was naar de Gebiedsmanifestatie 'Midden-Delfland' (zoals de aankondiging luidde), de producten van Delfland of het lokkende prachtige herfstweer, het maakt niet uit. Een constante stroom van mensen trok langs de kraampjes die vooral in de druivenkassen stonden. Overal was wel wat te proeven en te kopen. Al bij aankomst buiten lokte Arti Delflandiae  mensen om een sneldicht te maken op de (Westlandse) druif; een ijsje van Bokhoven daarbij is niet te versmaden.

Wie regelmatig evenementen in Midden-Delfland bezoekt kent al veel producten; begin september waren deze ook te koop tijdens de Bieslandse Dagen en op de Delftse Boterbrug bij de twee streekmarkten in één weekend. Toch waren er ook weer nieuwe gezichten die de veelal kleinschalige en h'Eerlijk Delflandse producten aanprezen en verkochten. Onder de naam h'Eerlijk Delfland heeft een aantal producenten en handelaren van streekproducten uit het Delflandse (het gebied waarvoor het hoogheemraadschap van Delfland de wateren beheert) zich verenigd.

Veel mensen kwamen wellicht voor de eerste keer naar dit zo ongeveer laagste plekje van Midden-Delfland, ca. 6 meter onder NAP. De Woudse Droogmakerij is het enige stukje Midden-Delfland waar het laagveen is afgegraven om vruchtbare klei bloot te leggen voor de tuinbouw. 

In 1846 kwam er een eigen windmolen om het gebied droog te houden. Tegenwoordig zorgt het Woudse droogmakerijgemaal aan de dode arm van de Zweth (langs de Lotsweg) voor de bemaling. Vrijwel de hele droogmakerij is in gebruik voor de glastuinbouw. Op zowel grotere als kleinere bedrijven worden er groenten als paprika's, tomaten en bloemen gekweekt. 

Op de betrekkelijk kleine druivenkwekerij Nieuw Tuinzight kweken Arnold en Hilde Jansen er sinds 2003 diverse soorten druiven in 14 kassen met een oppervlakte van 3000 m2. Samen met bakker Holtkamp uit Schipluiden introduceerde zij eerder dit jaar het 'Druivenbommetje', een gebakje opgemaakt met hun heerlijke druiven. Ook deze dag genoten velen van deze lekkernij.


Een heerlijk Druivenbommetje

Na het succes van deze dag kan het haast niet anders of Midden-Delfland heeft er weer een nieuwe attractie bij met deze 'Gebiedsmanifestatie Midden-Delfland'. Voor de organisatie tekenden de Agrarische Natuur Vereniging Vockestaert en de stichting h'Eerlijk Delfland.