MIDDEN - DELFLAND

Vierde Delflandrace met historische zeilende Westlanders

15-16 september. Midden-Delfland was tijdens dit weekend het 'openluchttheater' van de zeilende Westlanders. Deze monumentale platbodems vervoerden vroeger goederen in de regio van Delfland en omstreken. Tegenwoordig wordt een klein aantal van deze vaak meer dan 100 jaar oude vaartuigen door liefhebbers onderhouden. Een negental Westlanders streden om de eerste prijs van deze vierde Delflandrace, een tweejaarlijks evenement georganiseerd door Arti Delflandiae. Het fotoalbum.

Op zaterdag 15 september streden de negen sponsorteams om de eerste plaats. Makkelijk hadden zij het niet, want het was vrijwel windstil.... De start werd weer versterkt door de mannen van Napoleontische Associatie der Nederlanden en hun geweerschoten. Met het zonnetje erbij was het wel prima weer voor toeschouwers, maar de gelegenheidsbemanning was genoodzaakt veel, heel veel, te jagen. Met vijf man gekoppeld aan het jaagtouw moest over het jaagpad langs de Vlaardingsevaart en de Noordvliet zware arbeid verricht worden. Langs Boonervliet loopt geen echt jaagpad, maar wel een wandelpad achter smalle rietlandjes. De meeste schippers hadden dit wel ontdekt en stuurde hun bemanning de wal op. Een enkeling gebruikte de boom om dit deel van het traject af te leggen. De boot de Tijdgeest met als bemanning 'Huize Annemarie' (Hok Annemarie) maakte veel indruk door bijna een kwartier sneller te varen dan de tweede boot... 

...Geen stunt was hen te min: de 'jagers' doken regelmatig het water in om extra snel op de wal te zijn, en klommen na het legen van de schoenen snel weer in het jaagtouw. Aan de andere kant deed de Marie, met als bemanning de 'Gemeente Midden-Delfland', het wat rustiger aan. Het als eerste gestarte team legde de route af met langste tijd (bijna een uur langer dan de Tijdgeest, en kwam als laatste weer terug in Schipluiden. Tijdens deze vermoeiende tocht schilderden kinderen houten vissen die langs de Vlaardingsekade als kleurrijke slinger waren opgehangen. 

 

Culturele avond

Zeilen ging dus nauwelijks op zaterdag, maar deze rustige nazomerdag was wel ideaal voor het schippersfeest, waarbij het bier e.a. van Café Sport en De Vergulde Valck (later op de avond) de feestvreugde verhoogden. 's Avonds was er een cultureel programma met zang van het zeemanskoor 'Onder Zeil' tijdens de borrel en het captainsdiner. Om acht uur werd het klassieke muziekstuk 'Watermusic' (1717) van G.F. Händel uitgevoerd vanaf de terrasboot van Café Sport. Tot besluit van de avond werden enkele oude films vertoond op het grootzeil van een van de Westlanders. De snel toenemende koelte van de herfstavond maakte dat de Dorpsstraat wel snel leger werd.

 

Met eigen bemanning echt zeilen

Op zondag 16 september was het om 12.00 uur de beurt aan de 'eigen bemanning' van de schippers en Westlanders. De weersverwachting was veelbelovend: windkracht 4-5, droog en zonnig. Voor het eerst in de korte geschiedenis van de Delflandrace kon nu echt gezeild worden met alle spectaculaire acties en beelden die daar bij horen. Alleen het korte traject langs de Noordvliet (ca. één kilometer) moest gejaagd worden. De rest van het traject kon lekker gezeild worden, wat voor de toevallig langskomende toeschouwers reden was om even af te stappen. Vooral bij de plaatsen waar van richting veranderd moest worden, zoals bij Schouw (richting Noordvliet) en bij de terrasboot van café Vlietzicht verzamelde zich veel publiek. Het laatste traject terug naar Schipluiden (de Trambrug) was een 'eitje'. Languit liggen op het dek werd de afstand van ca. drie kilometer vlot afgelegd. Aangekomen bij de Trambrug moest weer even gewerkt worden: zeilen en mast naar beneden en het laatste stuk meest jagend of bomend naar de Paardenbrug. Tegen drie uur was iedereen weer binnen en kon de jury zich beramen over de eindscore. Niet alles was helemaal reglementair verlopen en enkele straffen moesten worden gegeven door de jury. De eindwinnaar van de twee dagen Delflandrace werd de Tijdgeest met schipper Peter Barendse. Jan Holtkamp overhandigde het team de wisselbokaal. Door de snelle tijd van zaterdag (met het hok Annemarie) deerde de staftijd van 8 minuten het team niet om deze winst binnen te halen.

Wachten op de einduitslag
Wachten op de einduitslag

De Delflandrace uitslag
Bron: Arti Delflandiae

Zaterdag 15 september 2007

Startplaats Schipper Type Naam Sponsor Tijd Plaats
4 Peter Barendse Westlander Tijdgeest Hok Annemarie 1:55:20 1
Nico Persoon  Westlander Antonius  Moed houden  2:09:18 2
Frank Kortekaas  Westlander Blauwe Beer  Tuinhuis / Badgasten 2:11:47 3
Edwin Bom  Westlander Nostalgie  Auto's Kleyweg  2:19:50 4
Anton Persoon  Westlander Jozephina  Vermeulen Makelaars 2:20:45 5
Piet van de Engel Westlander De twee Gebroeders  Zouteveen  2:26:30 6
Arjan Kroes  Westlander Onderneming  Guliker   2:28:31 7
Eef Vreugdenhil  Westlander Vaerdigheijt  Post Kogeko  2:31:28 8
Ton Gerritsen  Drieling  Marie  Gem. Midden Delfland 2:52:05 9
  Jan Weidema  Westlander Gantel  Reserve EHBO en Camera ploeg, fotograaf    

Zondag 16 september 2007 en totaal

Startplaats Schipper Type Naam Tijd Totaal Eindplaats
Peter Barendse Westlander Tijdgeest (8 min straftijd) 2:03:34 3:58:54 1
Nico Persoon Westlander Antonius   1:53:30 4:02:48 2
Frank Kortekaas Westlander Blauwe Beer  2:10:32 4:22:19 3
Arjan Kroes Westlander Onderneming  1:59:30 4:28:01 4
Eef Vreugdenhil Westlander Vaerdigheijt  2:04:20 4:35:48 5
Edwin Bom Westlander Nostalgie (8 min straftijd)  2:20:10 4:40:00 6
Anton Persoon Westlander Jozephina motor  2:43:00 5:03:45 7
Piet van de Engel Westlander De twee Gebroeders  2:42:15 5:08:45 8
Ton Gerritsen Drieling  Marie eruit   2:43:00 5:35:05 9
      Tiende van Tromp (teveel bem. ) 2:43:00 5:35:05 10
  J.Weidema  Westlander Gantel Reserve EHBO en Camera ploeg, fotograaf