MIDDEN - DELFLAND

Zaterdag 30 juni 2007: Boerenmaaltijd en de ´Bruiloft van Vermeer´ op Hodenpijl
De Midden-Delfland Vereniging viert uitbundig haar 30-jarig bestaan

Wie was nu eigenlijk het Melkmeisje van Vermeer?
Hoe trouwde Johannes Vermeer uiteindelijk toch op Hodenpijl?

Het wordt allemaal duidelijk op zaterdag 30 juni 2007 wanneer toneelvereniging VAT75 speelt op het 30 jarig bestaan van de Midden-Delfland Vereniging een speciaal geschreven toneelstuk over het huwelijk van Vermeer.

Op zaterdag 30 juni worden alle leden van de Midden-Delfland Vereniging en hun gasten uitgenodigd samen feestelijk de ´bruiloft van Vermeer` te vieren ´op Hodenpijl`.Vermeer en zijn bruiloftstoet zijn zelf aanwezig en eindelijk wordt duidelijk wie het overbekende melkmeisje en het meisje ´met de parel` nu eigenlijk waren! Deze toneelopvoering en de sfeervolle historische maaltijd kost samen slechts € 35, per persoon. Opgave is noodzakelijk. Er zijn 150 plaatsen beschikbaar, leden gaan voor, op is op!

In 1977 werd de Midden-Delfland Vereniging opgericht als belangenbehartiger voor het groene Midden-Delfland, de rijksbufferzone die loopt van de Waterweg tot aan Wateringseveld. Nu, 30 jaar later, is de Midden-Delfland Vereniging een bloeiende vereniging met bijna 1600 leden, die nog steeds een grote bijdrage aan het gebied geeft.

Eén van de activiteiten rond het 30 jarig bestaan van de Midden-Delfland Vereniging is een groot feest ´Op Hodenpijl´. De vereniging organiseert op 30 juni vanaf 18.00 uur ´de bruiloft van Johannes Vermeer` met historische figuren en een echt boerenbruiloftsmaal voor 150 leden en speciale gasten. Kaarten voor de avondmaaltijd, inclusief enkele consumpties moeten worden aangevraagd via het secretariaat van de vereniging (secretariaat@middendelflandvereniging.nl), Kasteellaan 3, 2636 HW Schipluiden, tel. 06-42105407. De avond is op de eerste plaats bestemd voor leden. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomt behandeld. 

Toelichting

De Delftse schilder Johannes Vermeer huwde in 1653 met Catharina Bolnes in de schuilkerk van Hodenpijl. Op 30 juni wordt deze historische bruiloft nagespeeld in de nieuw gerestaureerde kerk Op Hodenpijl. Het bruidspaar Vermeer, de ouders, familie en vrienden, vaak herkenbaar als figuren van de beroemde schilderijen van Vermeer (het meisje met de parel, het meisje met de rode hoed etc.), treden op als gastgevers van het bijzonder bruiloftsmaal. 


Meisje met de parel, Johannes Vermeer

De historische maaltijd geserveerd aan houten tafels doet terugdenken aan de bekende boerenbruiloft van Breughel. Oud Hollandse muziekgroepjes zullen met hun ´draailier en trekzak` de maaltijd begeleiden. De gasten van de bruiloft worden vanaf 17.30 uur verwacht. De bruiloftsstoet van de schilder Vermeer en zijn bruid arriveren rond 18.30 uur als de gasten allemaal binnen zijn. Daarna volgt het spel en de heerlijke bruiloftsmaaltijd, natuurlijk geïnspireerd door het goede van Midden-Delfland.