MIDDEN - DELFLAND

Midden-Delfland Dag 2007 - thema WATER

23 juni 2007. De opening van de Midden-Delfland Dag vond deze keer plaats in Schipluiden, tegenover molen Korpershoek. Daar kwam plotseling Neptunus uit het water en overhandigde aan een aantal bestuurders, waaronder burgemeester Rodenburg, hoogheemraad mevrouw Ruijgh en gedeputeerde van Zuid-Holland Martin Huls, de waterschatten van Midden-Delfland: de prachtige waterspecial van de Midden-Delfkrant. Het fotoalbum geeft een zeer beperkt verslag van de vele activiteiten. 

De toespraakjes moesten in een versneld tempo worden gegeven, want dreigende luchten waren in aantocht en lieten terloops flink wat water vallen. Die dreigende luchten zullen ongetwijfeld wat fietsers hebben thuis gehouden. Op sommige plaatsen was het wel wat rustig, maar op andere plaatsen weer gezellig druk. 's Middags verdwenen de meeste buien en kwam de zon vaker binnen. Het aantal evenementen was minstens even indrukwekkend als vorig jaar. Het programmaboekje stond boordevol met activiteiten en is daarmee een prachtige promotie van Midden-Delfland. Er waren ook nieuwe locaties te bezoeken en bekijken, zoals Op Hodenpijl (na restauratie) in Schipluiden, de Maasruiters in Maasland, boerderijwinkel de Rode Klaver in de Duifpolder. In Den Hoorn was een compleet dagprogramma in elkaar gezet met braderie, muziek, toneel en sport. 

In Schipluiden was het op de markt rond het Oude Raadhuis steeds gezellig druk. Het Schippop festival op het sportterrein begon in de middag en duurde nog de hele avond. In de kern van Maasland waren maar weinig activiteiten. Wel werd op het Pynasplein een Panna Watervoetbaltoernooi gehouden voor de jeugd. De meeste activiteiten vonden eigenlijk plaats buiten de dorpskernen, zoals bij voorbeeld op de boerderijen Woudhoeve ('t Woudt), Bouwlust aan de Gaagweg en de boerderijen aan de Zuidbuurt. De diverse RABO fietstochten waren zo ontworpen dat zo veel mogelijk langs alle activiteiten gingen.

Thema WATER

De opdracht was om het thema WATER uit te dragen tijdens de activiteiten. Water is een belangrijke pijler van Midden-Delfland. De vele waterwegen, het eeuwenouden slotenpatroon en, af en toe, de wateroverlast zijn wel bekend. Het hoogheemraadschap van Delfland was aanwezig met informatie bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in de Harnaschpolder (waar de stank nog niet (helemaal) onder controle is) en in de Woudsepolder (waar een waterberging wordt gebouwd). Op diverse plaatsen kon met kijken wat er zoal in (gezond) slootwater voorkomt. Bij de kaasboerderij van Van Winden werd gevitaliseerd water aangeprezen. Uiteraard kon men ook varen op het water; zelf varen met kano's of gevaren worden met diverse rondvaarten. En, een bijpassend regenbuitje hoorde ook tot de mogelijkheden!

Kunst, Cultuur en Natuur

Zoals in het programmaboekje is te lezen bevatte de Midden-Delfland Dag 2007 een mooie cocktail van kunst, cultuur (en cultuurhistorie) en natuur. Op de wijnboerderij in de Zuidbuurt werd weer het Midden-Delflandse korenfestival gehouden; de kerk van 't Woudt en de kerk op Hodenpijl waren ingericht als concertzaal voor diverse kleine muziekgezelschappen; in Den Hoorn werd toneel en muziek gemaakt. In Schipluiden werd de Driestuiversopera uitgevoerd door theaterschool Koperen Kees. Op de boerderij Woudhoeve musiceerde het jeugdorkest van Sint Caecilia. Ook op andere plaatsen werd in de open lucht gemusiceerd. De musea zoals Het Tramstation en De Schilpen hadden hun openingstijden aangepast. Op diverse plaatsen waren organisaties op het gebied van de natuur aanwezig om voorlichting te geven: de vogelquiz, het kijken naar waterbeestjes en een polderwandeling maken doen het altijd weer goed.

Kortom, Midden-Delfland presenteerde zich voor iedereen die maar wilde komen kijken en meedoen. Voor wie het miste: volgend jaar is er vast weer een Midden-Delfland Dag. Zolang hoeft natuurlijk niet gewacht te worden. Er zijn inmiddels zoveel wandel-, fiets-, en waterkaarten dat een uitstapje naar Midden-Delfland elke dag gemaakt kan worden. Elke dag is weer anders, en, voor wie er oog en oor voor heeft, steeds maak je weer iets nieuws mee; het verveelt nooit! Gauw tot ziens.