MIDDEN - DELFLAND

Prachtige winterse dagen in december 2007

23 december. Het werd net geen witte Kerstmis maar de periode van 19 tot 23 december had (bijna) alles wat een Hollandse winter zo bijzonder maakt. Vijf schaatsdagen op een ijsbaan in Schipluiden of Maasland was de voorlopige oogst van winter 2007/2008. Het 'buitenijs' van Schipluiden naar Vlaardingen was helaas kapot gevaren en onvoldoende betrouwbaar. Op zaterdag 22 december was Midden-Delfland door rijp als bij toverslag veranderd in een prachtig winterlandschap. Met de diep blauwe lucht en lage zon leverde deze dag veel potentiële kerstkaarten op. Fotoalbum met winterse beelden.

Op die zaterdag 22 december was het ook superdruk op de ijsbaan van IJsclub Vlietland aan de Holierhoek in Schipluiden. De nationale Radio 1, de sport en nieuwszender, was naar Schipluiden gekomen om daar vandaan interviews te verzorgen. Er werden diverse schaatstrainingen gegeven voor de jeugd. De trainers van de Uithof waren aanwezig om leerlingen te werven voor het hardschaatsen. Aan de zijkant van de ijsbaan kreeg een groepje meisjes een workshop kunstrijden. Veruit de meeste mensen reden hun baantjes op de ruime ijsbaan. 

Ook de Kerstman kon de verleiding niet weerstaan, maar ondervond dat schaatsen toch iets heel anders is dan rijden in zijn arrenslee. De vrijwilligers in de schaatskantine hadden het erg druk met het verstrekken van drankjes, waaronder natuurlijk warme glühwein en chocolademelk.

De schaatsbaan van ijsclub Vlietland hield zich uitstekend bij deze flinke belasting door de honderden en wellicht duizenden bezoekers. Slechts een enkele natte plek begon zich in de loop van de dag te vertonen. Het prachtige winterlandschap verloor al rond het middag uur zijn schoonheid. De laag staande zon en het kleine zuchtje wind waren net voldoende om de rijp los te laten komen van de bomen. Deze plaatselijke sneeuw bleef daarna op de grond liggen. 

Een kleine oogst van de winterfoto's is opgenomen in een fotoalbum. De foto's zijn voornamelijk in en om Schipluiden genomen en een kleiner deel in Den Hoorn. De foto's van de winterse polders herinneren er ons weer even aan waarom we deze uitzichten zo graag willen behouden. Klik hier voor het album.