MIDDEN - DELFLAND

Weidevogels gesponsord

1 april 2007. Weidevogels hebben graag natte voeten, maar de boeren houden hun gras liever wat droger. Dat is beter voor de groei en kwaliteit van het gras. Om toch wat plas-dras stukjes weiland te kunnen maken hebben sponsors in 2006 tijdens een Grutto-safari geld bijeen gebracht om een klein deel van de Klaas-Engelbrechtspolder onder water te zetten. De Grutto's zijn nog maar kort geleden uit Afrika teruggekomen en maken nu dankbaar gebruik van deze natte weilanden om weer wat op kracht komen. Binnenkort moeten ze aan het werk om voor hun nageslacht te gaan zorgen. 

Gruttos in de Klaas Engelbrechtspolder hebben sponsors!

Niet ver van de drukke Woudseweg tussen Den Hoorn en 't Woudt zijn sinds maart 2007 twee delen van perceeltjes weiland onder water gezet: plas-dras wel te verstaan. Het bord langs de weg vertelt duidelijk waarom de boeren dit doen: allemaal om de weidevogels als Grutto's, Tureluurs, Kieviten, Scholeksters en Kemphanen een rust- en wasplaats te bieden. Op de zonnige zondag 1 april stonden ruim 100 Grutto's en een aantal Tureluurs met de kop in de stevige wind te genieten van de (betrekkelijke) rust. Het verkeerslawaai laat de vogels kennelijk koud, want op een enkeling na, lijken alle op één poot staande vogels in diepe slaap.

Gruttos in de Klaas Engelbrechtspolder

Buizerd boven de KEP

Met zijn allen bij elkaar in het water voelen ze zich redelijk veilig voor roofdieren, zoals de Vos die ergens in de polder is, of de Buizerd die, geholpen door de thermiek, al rondjes draaiend naar een prooi zoekt.
De Grutto's en andere vogels zullen de Kieviten spoedig volgen en een geschikte nestplaats zoeken. Dan wordt het weer even rustiger op de plas-dras plaatsen. Maar als de jongen straks vliegvlug zijn, zullen ze met hun ouders weer de veiligheid van de natte plaatsen gaan opzoeken.
Ook elders in de Klaas Engelbrechtspolder en ook in de Dorppolder zijn dergelijke stukjes plas-dras weilanden aangelegd door vogelliefhebbers. Loop gerust eens langs (met een verrekijker); het is de moeite waard!

Gruttos in de Klaas Engelbrechtspolder