MIDDEN - DELFLAND

Midden-Delfland Open! - thema 'Water'

21 april. Het recreatieseizoen 2007 in Midden-Delfland werd geopend door wethouder van Delft Saskia Bolten met het vullen van twee emmertjes water uit de sloot, en die vervolgens (na haar toespraakje) leeg te gieten in de drinkbak van de koeien. De plaats van handeling was de boerderij van Gerard en José van Winden aan de Abtswoudseweg 34, die nu grotendeels omringd wordt door de woningbouw van de Delftse wijk Tanthof. 

Het mooie weer had al vroeg veel mensen naar de boomgaard naast de boerderij gelokt om daar de boerenmarkt te bezoeken en informatie in te winnen bij diverse organisaties die in Midden-Delfland actief zijn.
De agrarische natuurvereniging Vockestaert had voor een vol programma met activiteiten gezorgd. De poldertocht vertrok kort na de opening. Onder leiding van een paar boeren en vogelaars uit het gebied, wandelde men grotendeels over onverharde kades door het prachtig in bloei staande landschap. Koolzaad en Fluitenkruid gaven het landschap extra kleur. De fietstocht van 13 kilometer liep door het gebied en hier kon men kennis maken met het afwisselende landschap van de polders van Abtswoude en Vockestaert en de diverse recreatiegebieden zoals bij de Poldervaart en het Abtswoudsebos.

Op twee andere boerderijen langs de Abtswoudseweg waren leuke activiteiten georganiseerd. Op nummer 48 en 48a, bij Eric en Leny, en Arjan en Irene van der Kooij, aan het eind van een mooie oprijlaan, was vooral veel te leren. Ook hier aandacht voor water: hoeveel water drinkt een koe, wat leeft er allemaal in het water en wat gebeurt er met ons afvalwater. Er waren oude schoolplaten en boekjes, een boerenpicknick bij de Historische Keuken en Jacques Moerman gaf een lezing over het gebied en de dichter Poot. 
Op de boerderij van Jan en Marion van der Kooij, nummer 50, stonden de schapen centraal. Er waren onder meer demonstraties van het schapen scheren, schapen drijven en ambachtelijke verwerking van de wol. Op alle plaatsen kon men natuurlijk ook kennis maken met het melkveehouderbedrijf en rondkijken in de stallen.

Geholpen door het fraaie weer is deze Midden-Delfland Open! in Abtswoude de eerste geslaagde toeristische activiteit die in Midden-Delfland werd gehouden. Later dit jaar volgen onder meer (zie ook de Midden-Delfland Activiteiten Agenda):

  • 23 juni: Midden-Delfland Dag
  • 3, 4 en 5 augustus: Varend Corso Westland
  • 8 september Open Monumentendag.
  • 15 en 16 september: Delflandrace met traditionele zeilende Westlanders.