MIDDEN - DELFLAND

Festival Cult Royale

Op 20 januari 2007 werd er in Schipluiden voor de tweede maal het Festival Cult Royale georganiseerd. Gesterkt door het succes in 2006 werd het festival in 2007 door de organiserende acht enthousiastelingen voortvarend ter hand genomen. De formule was grotendeels gelijk aan die van vorig jaar: huiskamers, winkels, kleine zaaltjes en ongebruikelijke ruimtes werden ingericht als theatertjes waar een grote verscheidenheid aan kunstzinnige prestaties werd geleverd; fotoalbum.

De opening van het festival vond plaats om 15.30 uur in de gerenoveerde en vergrootte trouwzaal op de eerste etage van het voormalige gemeentehuis aan het H.K. Pootplein. Voor deze gelegenheid had Cult Royale een ééndaags museum in de trouwzaal ingericht: het Museum van Eeuwige Trouw. Schipluidenaren hadden hun trouwfoto's en andere attributen, zoals trouwjurken, voor één dag afgestaan. Het was een feestelijke vertoning die een grote belangstelling kreeg.

Middagprogramma

Na de opening was het belangrijk snel naar de eerste acts van het festival te spoeden. Het programma bestond uit 19 acts die plaats vonden op negen verschillende locaties. De acts duurden steeds 30 minuten, gevolgd door 15 minuten wisseltijd. 

Museum van Eeuwige Trouw

De schuur van de familie Groot en de garage van v.d. Windt waren het domein van de kinderen: Poppentheater Wim Noordegraaf, sprookjes van Anne Christine en de grappige boksende clown Ruut van Hooft. In de huiskamer van de familie van Dijk waren o.a de intieme concertjes van singer-songwriter Aletta en de akoestische muziek van Invisible Movements. In Café Sport werd als altijd weer op het biljart een podium gebouwd. De groepen Max en Maria en KOP kregen het publiek al flink mee. Vrijwel alle andere acts trokken veel publiek. Een beetje leeg bleef het nog bij de act in het (voormalige) D.I.G.O. gebouw aan de Singel. Floris Schrama, David Benque en Kees van Vliet brachten Beeldende Kunst: Typophonics. Op het projectiescherm toverde elektronica gekoppeld aan het keyboard bijzondere beelden. In de vroegere slagerij aan de Dorpsstraat was het Museum van Bijzondere Dingen voor één dag geopend. Twaalf creatieve Schipluidenaren maakten elk een persoonlijk schatkastje.

Museum van Bijzondere Dingen

KOP

Poopentheater Wim Noordegraaf

Ruut van Hooft

Invisible Movements

Avondprogramma

Om 20.30 uur precies begon het avondprogramma. Alleen met een eerder aangeschaft polsbandje had men toegang tot de 39 acts verspreid over 14 locaties. Nieuw dit jaar was het item Wintergasten. In de overvolle Vergulde Valk werd een talkshow gepresenteerd door Edwin Bonte en Willem Haring die aan tafel gesprekken voerden met een aantal bekende en minder bekende gasten. Het cultureel aanbod was ook nu weer heel gevarieerd: toneel, stand-up comedy, clownerie en een grote variatie aan muziek. Veel middagacts kwamen ook 's avonds weer terug. Uiteraard waren de twee musea ook weer open. Het grote dilemma dat veel toeschouwers moeten hebben gehad is: 'waar gaan we heen?', en vervolgens rennen om op tijd zijn en hopen dat er nog plaats is. Sommige locaties zaten regelmatig helemaal vol!

De vele positie geluiden maken duidelijk de tweede Cult Royale zeer geslaagd is; of er al plannen zijn voor Cult Royale 2008? Kijk regelmatig de website: www.cultroyale.nl

Wintergasten

Delfts Toneelgezelschap

Jean Paul Rena & Terrawheel

Typophonics: Floris Schrama, Kees van Vliet en David Benque

Eindfeest Café Sport - De Maxima's

Eindfeest Café Sport

 Foto's eindfeest: Frank Keijzer