MIDDEN - DELFLAND

Op Hodenpijl Open!

Hemelvaartsdag 17 mei 2007 werd een mooie dag Op Hodenpijl, het nieuwe sociaal en cultureel centrum van Midden-Delfland, dat voor het eerst haar deuren officieel opende. De drie gebouwen, Kerk, Herdershof en Pastorie, vormen samen een plek voor 'ontmoeten, ontdekken, ontwikkelen'. Dit zijn de drie trefwoorden die ook onderdeel vormen van het nieuwe logo van Op Hodenpijl. Fotoverslag van de opening.

's Ochtend kort na elf uur werd Op Hodepijl officieel geopend waarbij Tilly en Dirk Post en alle gasten door de hoofdingang het kerkgebouw betraden. Hierna volgde een afwisselend programma. 
Dirk en Tilly Post vertelden hun verhaal over het ontstaan van Op Hodenpijl en onthulden vervolgens het nieuwe logo van Op Hodenpijl; Jacques Moerman behandelde een stukje geschiedenis in de vorm van een triptiek Hodenpijl: kasteel Hodenpijl, buitenplaats Hodenpijl en het Op Hodenpijl complex; Kunstenaar Ruud Krijnen gaf uitleg over zijn olieverfschildering (20x10 meter) De hemel van Schipluiden, dat de titel heeft gekregen: 'De allegorie van de Slang en de Roos'; Oc Spinnewijn overhandigde het eerste boek 'Kerk en kerken in Schipluiden' aan de fam. Post; Het duo To Be zorgde voor de muzikale bijdrage aan deze bijeenkomst. 

Op Hodenpijl open

Open Dag Op Hodenpijl

Het officiële deel van de ochtend ging vrijwel naadloos over in de Open Dag voor alle belangstellenden. De toestroom van publiek was werkelijk enorm. Op dit soort dagen staan er lange files op de (snel)wegen naar winkelcentra en pretparken. Op deze dag behoorde de Rijksstraatweg en Tramkade tot deze drukke wegen. Honderden fietsen (vooral langs de Tramkade) en tientallen auto's, her en der geparkeerd, markeerde Op Hodenpijl. Verkeersbegeleiders zorgden voor een veilige oversteek van de Kerkbrug naar Op Hodenpijl en zorgden ervoor dat het overgrote deel van de auto's op de parkeerplaatsen bij de sportvelden aankwam. Daarvandaan reden pendelbusjes naar Op Hodenpijl (en terug).

In de prachtig gerestaureerde kerk, die op sfeervolle wijze is vormgegeven en ingericht, was de verbazing en verwondering op veel gezichten af te lezen. Bezoekers namen vaak plaats om eens rustig de indrukwekkende beelden tot zich te nemen. Kunstenaar Ruud Krijnen was steeds onder 'zijn Hemel' te vinden om uitleg te geven. De documentaire over de wording van de 'Hemel van Schipluiden' werd regelmatig vertoond en ook gaf 'To Be' miniconcertjes. In de aanbouw van de Herdershof kon men een drankje nuttigen, elkaar ontmoeten en genieten van het uitzicht naar de tuin en het landschap van de Klaas Engelbrechtspolder. Het mooie weer en de drukte binnen brachten velen op het idee buiten verder door te brengen. Ook de begraafplaats werd druk bezocht. 
In de pastorie, die al enige tijd in gebruik is, gaven diverse therapeuten uitleg over hun activiteiten. Al was geduld een schone zaak om in de pastorie te kunnen komen. 
Langzaam na vier uur keerde de rust weer enigszins terug in Op Hodenpijl. 's Avonds werd door Theaterwerk Spiriet het toneelstuk 'Lazarus' opgevoerd in de kerk (ook de volgende dagen 18, 19, 20 en 21 mei wordt een uitvoering van dit toneelstuk gegeven). De prachtig ondergaande zon en zijn bijzondere schitteringen door de glas-in-loodramen van de kerk maakten langzaam een eind aan een mooie dag Op Hodenpijl.

Op Hodenpijl - ontmoeten - ontdekken - ontwikkelen

Op Hodenpijl is ondergebracht in een stichting en zal voor een groot deel werken met vrijwilligers. De Herdershof is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur voor een drankje en een ontmoeting. In de kerk kunnen diverse activiteiten worden gehouden, waaronder trouwen, afscheid nemen, toneel- en muziekuitvoeringen, exposities en bedrijfsmatige activiteiten, zoals vergaderingen, conferenties en seminars. Op de website www.ophodenpijl.nl zal de informatie te vinden zijn over de openbare activiteiten.

De Hemel van Schipluiden - Ruud Krijnen
De Hemel van Schipluiden, of de 'Allegorie van de Slang en de Roos' - Ruud Krijnen 2007