MIDDEN - DELFLAND

Mijn Dagboek - Oorlogskroniek van Kees Tetteroo

Kees Tetteroo (1922-2001) uit Schipluiden begon in 1936 een dagboek op verzoek van zijn broer Tom Tetteroo, die als missionaris naar Nieuw-Guinea vertrok. Ruim tien jaar hield hij bij wat er in die ingrijpende periode gebeurde. Als jonge veeverloskundige beschikte hij in de oorlog over een 'Sonderausweis', waardoor hij in staat was om ook buiten de toegestane tijden op zijn motor door Midden-Delfland en het Westland te komen. Onderweg fotografeerde hij menig neergestort vliegtuig. Hij wordt zelf drie keer opgepakt tijdens een razzia.

Ook al ligt de oorlog alweer een hele tijd achter ons, voor veel mensen zal die periode altijd van grote invloed blijven. Mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt, zijn het er meteen over eens: die tijd mag nooit vergeten worden. Toch is het voor de volgende generaties moeilijk in te denken wat de mensen in en rondom 

de periode 1940 - 1945 hebben moeten doorstaan.  

Het leed dat achter bepaalde verhalen zit, dringt nauwelijks tot de mensheid door. Maar als er een advertentie in de krant staat, waarin om een tweedehands tandenborstel gevraagd wordt of wanneer iemand een oproep doet voor een beetje melk voor drie kleine kinderen, om hen daarmee te beschermen tegen ondervoeding, dan pas realiseren wij ons misschien een beetje in welke welvaart wij nu mogen leven. 


Mei 1940: vernield huizenblok in de Wippolder, Delft.

Kees Tetteroo hield in de oorlogsjaren een dagboek bij. Hij doet dat niet uit sensatie, maar gewoon omdat hij zich realiseert dat "dit dingen zijn om aan de vergetelheid te onttrekken". Zijn dagboeken vormen een verzameling ooggetuige verslagen zonder opsmuk; hier en daar lijkt het wel een spannend jongensboek. 
Hij schreef 850 pagina's vol en plakte er honderden knipsels bij, evenals ruim 160 bijzondere foto's. 

 

Boekpresentaties


Kees Tetteroo voor de transport Junker 52 in 't Woudt

Het boek met de titel "Mijn Dagboek - Oorlogskroniek van Kees Tetteroo" is samengesteld door Gemma van Winden-Tetteroo en werd op 22 maart 2007 landelijk gepresenteerd in het Nederlands Instituut voor oorlogsdocumentatie in Amsterdam. 
Op 23 maart 2007 werd "Mijn Dagboek" in de Lindenhoeve, in 't Woudt, gepresenteerd voor de regio Delft, Midden-Delfland en Westland. Het officiële gedeelte van de bijeenkomst begon met toespraken van de burgemeesters van de gemeenten Midden-Delfland en Westland, Arnoud Rodenburg en Jacques van der Tak. Beiden zeiden zeer onder de indruk te zijn van de inhoud van het boek en de bijzondere manier waarop Kees Tetteroo deze oorlogsperiode heeft vastgelegd. Om dit met een voorbeeld te ondersteunen lazen ze een passage uit het boek voor.

Gemma van Winden-Tetteroo, dochter van de schrijver van het dagboek, vertelde hoe zij en haar echtgenoot Aad ertoe gekomen zijn het dagboek uit te brengen. Het werd een traject van twee jaar waarin met veel steun van de uitgever Aprilis, de ontwerper en een aantal fondsen een prachtig boek kon worden geproduceerd voor een betaalbare prijs. Het doel was zoveel mogelijk mensen het verhaal van Kees Tetteroo te kunnen vertellen.
Het eerste exemplaar werd overhandigd aan de nieuwe staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de vroegere burgemeester van Schipluiden, Marja van Bijsterveldt. 
Uiteraard kregen haar moeder en de beide burgemeesters ook een exemplaar en was er even tijd voor een groepsfoto. 

Na het officiële gedeelte konden de genodigden hun bestelde boeken ophalen en signeerde Gemma op verzoek vele exemplaren. In de komende tijd zullen alle mensen, die een of meer boeken in de voorverkoop hebben besteld, in de gelegenheid worden gesteld hun boek op te halen. Op diverse locatie zal Gemma aanwezig zijn om de boeken te leveren en te tekenen.


Titel: Mijn Dagboek - Oorlogskroniek van Kees Tetteroo
Auteur: Gemma M.M. van Winden-Tetteroo
ISBN: 978 90 5994 140 3
520 pagina's, zeer rijk geïllustreerd
Gebonden uitgave, formaat 24 x 28,6 cm
Prijs: €. 34,90.
Bestelling per e-mail: oorlogsdagboek@gmail.com, vermeld naam, adres, telefoon en aantal exemplaren.

 

Bron: De Midden-Delfland Schakel en persdocumentatie.