MIDDEN - DELFLAND

Boerenboelhuis op het jongveeterrein zaterdag 8 september

8 september. Op het voormalig jongveeterrein tussen Den Hoorn en Schipluiden tegenover Hodenpijl organiseerde de Midden-Delfland Vereniging op zaterdagochtend 8 september een ouderwets boerenboelhuis. Veilingmeester Jan Kroes bracht interessante kavels van het boerenbedrijf onder de hamer. Van 10.00-11.00 uur konden deze kavels op het terrein worden bekeken en om 11.00 uur startte de veiling. De veilingopbrengst komt ten goede aan projecten die de toegankelijkheid van het Midden-Delflandgebied voor minder validen bevordert. 

Vele jaren was het terrein tegenover de kerk Op Hodenpijl de plaats waar jaarlijks de jongveedag werd georganiseerd. Door allerlei redenen is die traditie in onbruik geraakt, maar met de organisatie van een echt boerenboelhuis op de nationale Monumentendag, wil de Midden-Delfland Vereniging samen met de stichting Op Hodenpijl het jongveeterrein weer de oude functie van evenemententerrein terug gaan geven.

Bij het boerenboelhuis kon worden geboden op ruim 100 kavels, oude en nieuwe spullen van het boerenerf, groot of klein. De alom bekende veilingmeester Jan Kroes hanteerde de hamer en zorgde dat een bod meetelde en dat er een mooie opbrengst voor ´het goede doel` werd gerealiseerd!

Het mooie weer had veel mensen naar het 'jongveeterrein' gebracht; de koffie met Keenenburgkoek stond klaar. De meeste kavels kregen een koper. Na afloop kon menigeen met een nieuwe (oude) aanwinst huiswaarts keren.

De opbrengst zal besteed worden aan activiteiten om Midden-Delfland beter toegankelijk te maken voor mensen die een handicap hebben. Daarvoor wordt nog weinig gedaan en de Midden-Delfland Vereniging wil hiervoor meer aandacht vragen.

Veilingmeester Jan Kroes in actie

Boerenboelhuis op 8 september 2007

Jongveedag

Jarenlang werd op dit terrein bij Hodenpijl de jongveedag gehouden. Boeren uit de wijde omtrek kwamen met hun mooiste jonge dieren. Vooraf werden ze gewassen en mooi gemaakt om er zo perfect mogelijk uit te laten zien. Per categorie presenteerden de boeren en knechten met enige trots hun dieren aan het publiek. De winnaars kregen een lint om de nek of een rozet bij het oor. 

De laatste Jongveedag was in 1998. Na de grote uitbraak van de zeer besmettelijke ziekte MKZ (Mond- en Klauwzeer) in 2001 is er geen jongveedag meer georganiseerd. 

Jongveedag 1996 Hodenpijl

Jongveedag 1996 Hodenpijl

Jongveedag in 1996; op de achtergrond de pastorie van Op Hodenpijl
Jongveedag in 1996 - op de achtergrond de pastorie van Op Hodenpijl

Jongveedag Hodenpijl 1996 - keuring van drietallen.
Jongveedag Hodenpijl 1996 - keuring van drietallen.

Verdere informatie bij het secretariaat van de Midden-Delfland Vereniging, tel. 06-42105407 (kantooruren) E-mail: secretariaat@middendelflandvereniging.nl