MIDDEN - DELFLAND

Zaterdag 6 oktober 13.00 uur: 
Wandelen in het Midden-Delflandgebied:  De nieuwe Klaas Engelbrechtsroute

Op zaterdag 6 oktober, 13.00 uur, wordt onder leiding van een gids de nieuwe Klaas Engelbrechtsroute (8 km) gewandeld. Prachtig onderdeel van de wandeling is de Voddijk, een honderden jaren oude dijk, die midden door deze polder loopt. De openheid van deze polder is hier volop te bewonderen.

Midden-Delfland is een gebied met uitstekende mogelijkheden om te wandelen en te genieten van natuur en cultuur. Overal is de stad dichtbij, maar toch is Midden-Delfland een nog tamelijk ongerept weidegebied met smalle polderweggetjes.

De polders bieden weidse vergezichten. Verspreid in het landschap liggen oude boerderijen, verscholen in het groen. Langs de randen zijn de laatste jaren recreatiegebieden aangelegd met plassen en bossen. Midden-Delfland is een groene oase, rijk aan natuur en cultuurhistorie. Een schitteren gebied om te wandelen en te genieten van natuur en cultuur…….

Midden-Delfland is rijk aan cultuur

In de weilanden grazen koeien en schapen. De plantengroei in deze weilanden is niet erg gevarieerd, maar de poldersloten vormen kleine natuurgebiedjes op zich. Bijzonder is de aanwezigheid van de zwanebloem, een beschermde soort. De watergentiaan duidt op een kleiige bodem in sommige sloten. Ook egelskop, pijlkruid, watermunt en vele andere plantensoorten groeien langs en in het water.

In alle jaargetijden is het goed wandelen in Midden-Delfland om te genieten van natuur en landschap en om de rijke cultuurhistorie van het gebied te ontdekken.

Georganiseerde wandelroutes in 2007

In 2007 wandelt de Midden-Delfland Vereniging een groot aantal wandelingen in georganiseerd verband. De starttijd is iedere keer om 13.00 uur:

 • Januari: zaterdag 6 januari 2007 Commandeursroute.
 • Februari: zaterdag 3 februari 2007 Gaagpadroute.
 • Maart: zaterdag 3 maart 2007 Woudtsepolderroute.
 • April : zaterdag 7 april 2007 Lickebaertsroute.
 • Mei: zaterdag 12 mei 2007 Ackerdijkroute, start Parkeerplaats Rotterdamseweg, (vlakbij Delft) t.o. huisnummer 418 en bord P Midden-Delfland
 • Juni: zaterdag 2 juni 2007 Vockestaertroute start Schipluiden, Dorpsstraat (bij de bushalte).
 • Juni: zaterdag 23 juni 2007 Route vanaf Op Hodenpijl in het kader van de Midden-Delfland Dag, let op: start om 12.00 uur!!
 • Juli: zaterdag 7 juli 2007 Broekpolderroute, start Vlaardingen, NS centrum.
 • Augustus: zaterdag 4 augustus 2007 Poldervaartroute, start Schiedam, eindpunt tram 1 (Spaland).
 • September: zaterdag 1 september 2007 Holierhoekseroute, start Vlaardingen, parkeerplaats begraafplaats Holy.
 • Oktober: zaterdag 6 oktober 2007 Klaas Engelbrechtsroute, start in Schipluiden (bij de bushalte Dorpsstraat).
 • November: zaterdag 3 november 2007 Abtswouderoute, start in Den Hoorn (bij de bushalte RK kerk).
 • December: zaterdag 1 december 2007 Zouteveenseroute, start in Schipluiden (bij de bushalte Dorpsstraat).

Voor de wandeling kunt u zich aanmelden bij secretariaat@middendelflandvereniging.nl
Starttijd: 13.00 uur. Prijs: € 1,-- zonder consumptie. (inclusief beschrijving van de wandeling)

Wandelroutes

De Midden-Delfland Vereniging heeft 2 mapjes met wandelkaarten, incl. achtergrondinformatie, uitgebracht. De eerste serie betreft wandelingen zoals de Vockestaertroute, Broekpolderroute, Commandeursroute, Polderpadroute, Gaagpadroute en Kralingerpadroute.
De tweede serie heeft de Woudse-Polderroute, Hodenpijlroute, Holierhoekse route, Poldervaartroute, Lickebaertsroute en Ackerdijkroute. De routes variëren van 7 tot 16 kilometer.
De derde serie wandelingen is in voorbereiding.
Bij de VVV, ANWB en de boekhandel zijn deze wandelkaarten verkrijgbaar.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Midden-Delfland Vereniging: www.middendelflandvereniging.nl, tel. 06-42105407